PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Čtvrtek 28.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Heřmanův Městec [ Město nebo obec ]

Heřmanův Městec - náměstí
Náměstí
Město leží u úbočí Železných hor při přechodu do Polabské nížiny. V prostoru dnešního města se křížily dvě původní obchodní stezky, trstenická a čáslavsko-chrudimská.

Podle ní vznikla kdysi ulicová ves ve směru západ - východ. Čočkovitý tvar náměstí svědčí o předlokačním vzniku. První písemná zmínka o městě je z roku 1325. Záhy zde byl vybudován kostel a kolem něj hřbitov. V roce 1591 je zmiňován městský zámek, který byl přestaven do poloviny 17. stol. Před zámkem je vytvořeno nové čtvercové náměstí, jehož východní stranu tvoří dvorec Medov - hřebčín. V roce 1761 je dostavěn barokní kostel na náměstí, který je dominantou města. Asi od poloviny 17. stol. se v severní části formovalo židovské město se synagogou, školou a hřbitovem. Město výrazně rostlo také v 18. a 19. století. Tehdy vznikla zástavba podél dnešní Čáslavské ulice. Ve druhé polovině 19. století zůstává stavební rozsah v hranicích původního městského systému, změnou je zvýšení hladiny zástavby. Novodobý vývoj spojený s postavením železnice vedené po západním obvodu města zaznamenal podstatnější urbanistické obohacení města. Ve 2. polovině 20. stol. vývoj pokračoval a vedl k dotvoření uliční sítě. Jádro města sice postihly dílčí necitlivé modernizace, urbanisticky však nebylo narušeno a zachoval se zde i větší počet památkově významných domů. Od roku 1 990 je jádro Heřmanova Městce vyhlášené městskou památkovou zónou.

Heřmanův Městec je v řešeném mikroregionu centrem občanské vybavenosti a pracovních příležitostí spádového území. Ve své centrální zóně obsahuje nejvýznamnější budovy městského i nadměstského charakteru, kostel, faru, starou radnici, budovu školy, městský úřad, městský zámek, dvůr Medov. Jsou zde též soustředěny jak obchodní zařízení se základním zbožím tak i specializované prodejny. V centrální zóně nalezneme též několik provozoven veřejného stravování, ubytování, služby, objekty kulturní (kino, knihovna), zdravotní středisko, domov důchodců. Ze sportovních zařízení jsou v Heřmanově Městci sportovní hala v areálu navazujícím na Sokolovnu, fotbalová hřiště, tenisové kurty, v místní části Konopáč je areál koupaliště a camping. K městu náleží místní části Chotěnice, Radlín, Konopáč a Nový Dvůr.

K 1. 1. 2002 mělo město 4.980 obyvatel. Charakteristickým prvkem Heřmanova Městce je jeho poloha v dotyku s rozsáhlými plochami zeleně (zámecký park, Bažantnice, Palác). Na komunikační skelet jsou navázány výrobní plochy - Nový Dvůr a plochy v západní části města, vážící se na trase železnice a plochy železničního nádraží.

Z hlediska celkového charakteru působí Heřmanův Městec jako historické sídlo s překrásným krajinným okolím a velmi dobrými předpoklady pro další rozvoj cestovního ruchu a pracovních příležitostí pro spádové území. Kulturním centrem města je areál židovského ghetta. Po úspěšném zrestaurování slouží ke koncertům a společenským akcím prostor Synagogy. V židovské škole je umístěna stálá expozice děl východočeských umělců 20. století - uvidíte zde díla např: J. Zrzavého, J. Čapka, J. Kotíka, F. Kupky, J. Štýrského, J. Šímy, J. Šerýoha, V . Špály, J. Váchala, B. Reyneka, V. Komárka, O. Guttfreunda, L. Zívra, O. Zoubka a dalších.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: správce systému (Mikroregion Podhůří Železných hor) org. 127, 06.08.2022 v 14:31 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA